Duurzaam bouwen in de Broeckgouw

Duurzaam bouwen in de Broeckgouw

30/06/2015 - De regels voor energiezuinig bouwen zullen de komende jaren steeds verder worden aangescherpt. In 2020 is energienetraal bouwen de norm.  Een aantal toekomstige bewoners van de Broeckgouwwijk Meeuweplaat wil nu al een stap extra zetten. De mensen uit de ‘zelfbouwgroep’,  die hun woning in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap bouwen, wilden graag meer informatie over duurzame bouw- en installatietechnieken. Welke technieken zijn er, hoe werkt dat precies en waar liggen kansen?

Om de toekomstige bewoners van CPO project Meeuweplaat goed op weg te helpen en te informeren over kansen en mogelijkheden voor het ontwikkelen van een energiezuinig woningconcept, heeft de gemeente onlangs een informatieavond georganiseerd.
‘’Wanneer mensen bereid zijn om een stap extra te zetten om energiezuinige comfortabele woningen te ontwikkelen, dan is de gemeente graag bereid dit eigen initiatief te ondersteunen. In dit geval door het organiseren van een  informatiebijeenkomst.   Een energiezuinige, comfortabele woning die qua energieprestaties vooruit loopt, kan een voorbeeldfunctie vervullen in de wijk en inspirerend werken voor andere mensen die op het punt staan te investeren in hun woning, aldus wethouder Marisa Kes’’  (o.a. volkshuisvesting en milieu in haar portefeuille).
Het Duurzaam Bouwloket van de gemeente verzorgde een presentatie over dit thema. Gedurende de avond werd ingegaan op de mogelijkheden die er zijn om een woning kwalitatief hoogwaardig, gezond en energiezuinig te bouwen. Tijdens de presentatie kwamen er al snel concrete en inhoudelijke vragen uit de zaal over verschillende warmtepomptechnieken, zonnepanelen, ventilatie en isolatie. Duurzaamheid leeft bij de toekomstige bewoners en de architect van de Meeuwenplaat. Het ziet er dan ook naar uit dat de gemeente binnenkort een aantal extra duurzame voorbeeldwoningen aan haar woningvoorraad kan toevoegen.

Vragen?
Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen? Sinds kort kunt u als inwoner voor al uw vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en energie opwekken terecht op de website van het Duurzaam Bouwloket. Dit loket wordt in samenwerking met o.a. de gemeenten uit de regio Waterland beschikbaar gesteld om inwoners van onafhankelijke informatie en advies te voorzien. Zie www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie of stel uw vraag door te mailen naar info@duurzaambouwloket.nl  

De Broeckgouw
In het gebied de Broeckgouw heeft de gemeente Edam-Volendam een aantal CPO kavels verkocht. Dit gaat om Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Bewoners kopen individueel een kavel en verenigen zich in een zelfbouwgroep. Het bouwen in eigen beheer is een manier van bouwen wat in veel gemeenten in opkomst is. Het zelf ontwikkelen van een eigen woning is voor velen een droom. In dit geval kiezen bewoners ervoor gezamenlijk een woning te ontwikkelen en ontwerp te maken. De architect, aannemer et cetera worden gezamenlijk geselecteerd met als doel voor ieder zijn droomhuis te realiseren tegen relatief scherpe kosten.

Voortgang De Broeckgouw

Voortgang De Broeckgouw
16/05/2018 - Eind januari is aangegeven dat de gemeente Edam-Volendam onderzoek doet naar het tot stand brengen van haar duurzaamheidsambitie bij nieuwbouwprojecten. Voor de Broeckgouw zou dat concreet de aardgasvrije realisatie van nieuw...
> lees meer

Huurwoningen Keetzijde opgeleverd

Huurwoningen Keetzijde opgeleverd
16/04/2018 - Op 16 april jl. zijn de 24 huurwoningen op het Keetzijde van De Broeckgouw opgeleverd en overgedragen aan de Wooncompagnie. Familie van der Linden nam op maandagochtend als eerste de sleutel in ontvangst. Het projectbureau De...
> lees meer

Lente in de Broeckgouw!

Lente in de Broeckgouw!
13/04/2018 - Ook in de Broeckgouw is de lente begonnen. De sierkersen die afgelopen jaar langs het Noordzeepad geplant zijn door leeringen van 't Kofschip staan inmiddels in bloei. Een mooi gezicht!
> lees meer

> Nieuwsarchief