Achter de schermen bij de Broeckgouw

22/09/2010 - Wat gebeurt er allemaal achter de schermen bij de gemeente? In tegenstelling tot vroeger is de gemeente nu zelf de ontwikkelende partij. Dit is een vrij unieke situatie in Nederland. De gemeente Edam-Volendam kan door deze werkwijze zo goed mogelijk aansluiten bij de woonwensen van haar ingezetenen, en deze woningen voor een betaalbare prijs bouwen. Er wordt hard gewerkt aan het omvangrijke nieuwbouwproject de Broeckgouw.

Communicatie adviseur van projectteam de Broeckgouw Tamara Klouwer en portefeuillehouder ruimtelijke ordening wethouder Marisa Kes blikken terug op de succesvolle verkoop van fase 1A en plannen samen vol enthousiasme de ontwikkeling van fase 2. Er staat nog een hoop te gebeuren de aankomende maanden!
  Terugblik fase 1A Klouwer: De eerste woningen in fase 1A zijn al wind- en waterdicht. Wat gaat de tijd vlug. Ik zie ons nog zo zitten op de eerste, bijzonder spannende keuzeavond voor fase 1A. Hoe kijk je nou terug op de ontwikkeling en verkoop van fase 1A?
Kes: Helemaal Top!, Ik ben heel blij dat alles binnen zo’n korte tijd is verkocht.
Klouwer: Ik heb laatst nog even een kijkje genomen op de bouw en de woningen worden echt prachtig. Zo gevarieerd en de aanstaande bewoners die ik heb gesproken zijn er ook bijzonder blij mee. Nog even en dan worden de 1e woningen al opgeleverd.
Kes: De woningen zijn echt prachtig. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk verschillende woningen te bouwen. “Voor ieder wat wils” . Een zeer gevarieerd woningaanbod om alle doelgroepen te voorzien.

Actualisatie website en aanbod verkoopdocumentatie Er is dit jaar hard gewerkt om de kandidaat kopers zo optimaal mogelijk te bedienen. Zo is de website www.debroeckgouw.nl helemaal geactualiseerd. Hierop is veel informatie te vinden. De website zal telkens worden aangevuld met belangrijke informatie. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het verstrekken van accurate en uitgebreide informatie over de woningen, zowel op basis van voorontwerpen tijdens een informatiebijeenkomst, als op basis van de definitieve verkoopdocumentatie die beschikbaar is tijdens de bouwmarkt in december 2010.

Klouwer: We hebben veel energie gestoken in promotiemateriaal. Zo hebben we zeer gedetailleerde verkoopinformatie beschikbaar gesteld. Vroeger kreeg je een schetsboek en daar moest je het mee doen, dat is nu wel even anders.
Kes: Inderdaad. Dat heb ik ook zo ervaren. Hiervoor zorgden de aannemers voor verkoopdocumentatie. Je kreeg een schetsboek en van daaruit ging je aan de slag. Er is veel veranderd sinds die tijd. De kopers zijn tegenwoordig veeleisender en weten heel goed wat ze willen. Als projectontwikkelaar proberen we zo goed mogelijk in te spelen op de verschillende wensen. Zo hebben we op verschillende momenten een woonwensenenquête gehouden onder de ingeschreven woningzoekenden. Het is voor ons heel belangrijk om goed aan te sluiten bij de wensen en woonbehoeften van onze kopers. Daarom hebben we ook veel aandacht besteed aan de verkoopdocumentatie. De gemeente ontwikkelt zelf en dit is totaal anders dan hoe dit voorheen ging. Toen verkocht de gemeente alleen de grond, maar nu doen we echt alles zelf om de prijs / kwaliteit verhouding zo optimaal mogelijk te houden.

Ambitieniveau van de gehele wijk Klouwer: Wat mij gelijk opviel waren de karakteristieke eigenschappen van de woningen. De warme uitstraling van de Gouwwijk, die reeds is gerealiseerd, is hiervan een goed voorbeeld. Deze woningen met elementen uit de jaren 30 geven mijns inziens het gevoel dat het er al een hele tijd staat. Het ziet er echt heel gezellig en levendig uit. Een zonnige wijk waarbij er veel ruimte is voor woongenot.
Kes: Zeker weten! Het is een fantastische wijk geworden! Ik ben heel trots op deze wijk. We hebben hier, net zoals in de Broeckgouw, gekozen voor woningen met karakteristieke details.
Klouwer: Als je nu kijkt naar fase 1A en de voorlopig ontwerpen voor fase 2, dan zitten hier veel bijzondere woningentypen in. Er is veel aandacht besteed aan de ontwerpen. Ook het beeldkwaliteitplan dat hieraan ten grondslag ligt is prachtig en zeer gedetailleerd.
Kes: Het ambitieniveau ligt hoog. Naast een heel solide kwaliteit van de wijk is het ook belangrijk dat de woningen herkenbaar zijn. We hebben gekozen voor woningontwerpen met karakter. Er is zo veel mogelijk geprobeerd, net als bij de woningen in de Gouwwijk, de woningen herkenbare details mee te geven. Naast een gevarieerd aanbod van woningen hebben we ook aandacht besteed aan het bouwen van woningen in verschillende prijscategorieën, zodat het echt een gevarieerde wijk wordt.

Het aanbod van woningen is groot en zeer divers. Om de geïnteresseerde mensen in aanloop naar de bouwmarkt reeds van informatie te voorzien, zullen we hier tweewekelijks aandacht aan besteden.
Klouwer: De woningontwerpen zijn inderdaad echt heel mooi. Het is leuk om te zien hoe enthousiast mensen hebben gereageerd op de impressies die op de informatieavond van 8 en 9 juli jongstleden zijn gepresenteerd. Het kan niet snel genoeg gaan voor veel mensen. Om de mensen alvast wat meer te laten zien, zullen we over 2 weken beginnen met het uitlichten van enkele woningtypen, te beginnen met de bijzondere Herenhuizen.

Kes: Dat is ook zo’n type woning met bijzondere kenmerken. Een hele chique woning met veel inhoud.
Klouwer: Tijdens het uitlichten van dit bijzondere woningtype, maar ook van de royale Watervilla’s, zal duidelijk worden hoeveel volume deze woningen hebben.
Kes: Er is binnen deze woningen ook rekening gehouden met de mogelijkheid tot het creëren van bijvoorbeeld een praktijkruimte aan huis. Dit geldt voor zowel de Herenhuizen als de Watervilla’s! De Watervilla’s liggen direct aan een 30 meter brede singel. Een heel ruimtelijk effect met bovendien veel groen. Ook hebben we bij de starterswoningen zoveel mogelijk rekening gehouden met ruimte en veiligheid voor spelende kinderen. Het wordt echt een hoogwaardige wijk, een wijk met allure maar niet te duur! We blijven telkens zoeken naar een balans tussen kwaliteit en financiën, zodat we voor alle doelgroepen kunnen bouwen.
Klouwer: Om de ontwerpen van de woningen aan de geïnteresseerden te tonen, worden er nu impressies gemaakt door Dick de Boer. Deze impressies geven een heel duidelijk beeld van hoe mooi en ruim de woningen zullen worden. Hierbij wordt ook duidelijk hoe royaal de watervilla’s zijn; met afmetingen van 8,10 bij 15,50 meter onderscheiden die zich echt als zeer royale woningen, ze zijn echt heel groot! In de komende tijd zullen de architecten in interviews hun visie achter hun ontwerpen delen.


3D beelden en maquettes van de woningen Kes: Om echt te laten zien wat een woning te bieden heeft zijn we op dit moment ook bezig met het creëren van maquettes.
Tijdens de informatieavond is erg positief gereageerd op de bestaande maquette van het gehele plangebied. En om een nog beter beeld te geven aan de geïnteresseerden, zullen we tijdens de bouwmarkten die vooralsnog gepland staan op 16 en 17 december 2010, maquettes op schaal tentoonstellen van verschillende woningtypen. Ook zullen er driedimensionale beelden van de verschillende woningtypes beschikbaar zijn, zodat je echt kan zien wat een huis allemaal te bieden heeft. Zo blijven we als projectontwikkelaar steeds bezig onze informatievoorziening aan de kandidaat-kopers aan te passen aan de wensen en behoeften!
Klouwer: De bouwmarkt en de keuzeavond (januari 2011) staan alweer bijna voor de deur. Kunnen de geïnteresseerde kandidaten zich nu al gaan voorbereiden op een eventuele aankoop van een woning?
Kes: Ja, dat is zelfs heel belangrijk. Omdat we nu niet meer loten, maar het systeem van actieve aanmelding hanteren en bovendien een flink aantal woningen gaan bouwen in fase 2, is de kans groot dat wanneer iemand geïnteresseerd is in een woning ook daadwerkelijk aan bod komt. Daarom is het van belang dat deze geïnteresseerde kandidaat-kopers nu al hypotheekgegevens op gaan vragen, zodat iemand straks niet ineens voor verrassingen komt te staan.

Aanbesteding bouw Klouwer: Hoe staat het met de aanbesteding van de bouw voor fase 2?
Kes: Op dit moment loopt de Europese aanbestedingsprocedure. Ik hoop dat het wederom een lokale aannemer wordt, net als bij de Gouwwijk, tribune FC, Pius X en niet te vergeten fase 1A van de Broeckgouw. Naast het economische belang voor de gemeente is het echter ook van groot belang dat de kosten voor de kopers zo laag mogelijk blijven. Het is nog even afwachten wie het gaat worden. Naar verwachting zal dit in november bekend worden.

Alle tien vrije kavels toegewezen tijdens keuzeavond

Alle tien vrije kavels toegewezen tijdens keuzeavond
19/07/2018 - Op donderdag 19 juli vond in de PX de keuzeavond plaats voor tien vrije kavels aan de Noordrand van fase 9&10 in de Broeckgouw. Voor deze 10 luxe kavels, waar vrijstaande woningen en twe...
> lees meer

Enorm veel belangstelling tijdens eerste bouwmarkt fase 9&10

Enorm veel belangstelling tijdens eerste bouwmarkt fase 9&10
17/07/2018 - Op dinsdagavond 17 juli 2018 waren enorm veel geïnteresseerden aanwezig op de bouwmarkt voor het eerste verkoopcluster van fase 9&10, het laatste grote deelplan van de Broeckgouw. De gemeente Edam...
> lees meer

Actualisatie toewijzingsbeleid

Actualisatie toewijzingsbeleid
16/07/2018 - Op donderdag 12 juli is door de gemeenteraad een actualisatie van het toewijzingsbeleid vastgesteld. Voor de verkoop van nieuwbouwwoningen en bouwkavels  op de Broeckgouw blijft de huidige woningzoekenlijs...
> lees meer

> Nieuwsarchief