Interview bouwen in eigen beheer

Interview bouwen in eigen beheer

26/01/2018 - Bewoners van gemeente Edam-Volendam zijn over het algemeen zeer ondernemend ingesteld. Het is dan ook niet gek dat bouwen in eigen beheer zo succesvol is in onze gemeente. In voorgaande fases van de Broeckgouw zijn inmiddels al diverse vrijstaande woningen, twee-onder-één-kap woningen en GPO- starterwoningen ontwikkeld.

Eén van de bewoners die zelf zijn droomhuis heeft laten bouwen is Chris de Boer, aannemer en mede-eigenaar van Mercuur Bouw. Samen met zijn vrouw Diane is hij de trotse bewoner van de vrijstaande woning op de Nieuwedieplaan 25. We spraken met Chris over hoe hij dit zelfbouw-traject heeft ervaren en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat was voor jullie de reden om voor bouwen in eigen beheer te kiezen?
Voor Chris en Diane is het bouwen in eigen beheer eigenlijk geen bewuste keuze geweest. “Het kwam echt per toeval op ons pad,” zegt Chris, “op een avond moest ik een sleutel afgeven bij een kennis die naar de Nieuwedieplaan was verhuisd. Het was de eerste keer dat ik op de Broeckgouw kwam en zodra ik de hoek omreed was ik meteen onder de indruk.”
 
Terwijl Chris zich die avond verwonderde over de prachtige vrijstaande woning waar hij op bezoek was, viel zijn oog op een lege strook gras waar nog op gebouwd zou worden. Later bleek dat de optiehouder van deze kavel van de aankoop afzag. Zodra Chris dat hoorde belde hij zonder aarzelen met de makelaar. “Toen ik de makelaar belde zat hij toevallig in de auto, maar ik heb hem de auto direct aan de kant laten zeten om de optie voor ons te regelen. Achteraf gezien nog mazzel, want een uur later belde er al een andere geïnteresseerde.” Het was een lot uit de loterij.
 
Met z’n vrouw en kinderen is Chris toen naar het lege stuk grond gereden en zei; “hier gaan we wonen”.
 
Is het niet enorm veel werk om zelf een woning te (laten) bouwen?
Als aannemer heeft Chris al de nodige kennis op het gebied van projectontwikkeling. Direct na het tekenen van het koopcontract begon hij met het tekenen van een eerste concept van zijn droomhuis in een bouwtechnisch tekenprogramma om deze vervolgens steeds verder uit te werken. Chris benadrukt dat vooral deze voorbereidende fase een zeer tijdrovende onderneming is. “Je moet over veel verschillende dingen goed nadenken: Hoe je het huis wilt indelen bijvoorbeeld, of wat voor kleur baksteen je kiest en welke dakpannen daar dan weer het beste bij passen.”
 
 “Gelukkig hadden mijn vrouw en ik een duidelijke taakverdeling. Ik heb me bemoeid met de buitenkant van het huis en Diane heeft zich gebogen over het interieur.” Voor Diane is Pinterest een grote bron van inspiratie geweest. Ook heeft het stel interieurarchitect Christa Bond ingeschakeld. “Zij is niet alleen mee geweest om meubels uit te zoeken maar heeft ons ook erg goed geholpen bij de veel van de moeilijke beslissingen die gemaakt moesten worden. “Door rekening met de lichtinval te houden hebben we zo de ideale plek voor de bank en de tv kunnen kiezen. Ook met het lichtplan hebben we echt kunnen profiteren van de inzichten van Christa.
 
Voor het ontwerp van ons huis hebben wij voor TBE architecten gekozen. Ook met mijn bedrijf Mercuur bouw werk ik graag met hen samen omdat ze zeer deskundig te werk gaan en ook goed met de opdrachtgever meedenken.
 
Welke tips kun je toekomstige kaveleigenaren meegeven?
“Mijn grootste tip is om je goed voor te bereiden. Het is vooral erg belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van al je wensen en dit ook helder kunt communiceren naar de architect en aannemer. Dat scheelt uiteindelijk enorm in de tijd en kosten die je kwijt bent.”
 
Zelf gingen Chris en Diane langs bij twee bewoners van andere vrije kavels om ideeën op te doen. Voor hen werd al snel duidelijk dat ze met name graag een grote hal met een ruime berging wilden. “Dit wil trouwens niet zeggen dat dit vervolgens snel gerealiseerd was,“ vervolgt Chris. “Samen met de architect hebben we de halopstelling wel 7 a 8 keer gewijzigd.”
 
Tegenwoordig kiezen veel mensen ook voor een kant-en-klaar modelhuis van bouwbedrijven. Maar Chris laat duidelijk weten dat dit voor hem geen optie was. “De voordelen van zo’n kant-en-klaar modelhuis zijn natuurlijk de prijs en het gemak waarmee het gebouwd kan worden. De kwaliteit is echter beduidend minder, onder meer qua duurzaamheid en materiaalgebruik. Ik vind altijd dat als je iets doet, je het ook meteen goed moet doen. De vrijheid om zelf alle afwegingen te kunnen maken en zo een huis te bouwen dat perfect aansluit bij onze wensen vond ik erg belangrijk.”
 
Is het ook voor een leek mogelijk om dit traject te doorlopen?
“Zeker! Ook iemand die helemaal niet bekend is in de bouwwereld zou ik het aanraden om in eigen beheer te bouwen. Het is natuurlijk handig als je al enige kennis hebt van het bouwproces, maar je hoeft lang niet alles zelf te doen. Al maak je tekeningen in een notitieboekje, als je maar duidelijk bent in wat je wilt en goede mensen erbij betrekt.”  
 
Is het bouwen in eigen beheer niet erg duur?
“Zelfs als ik kijk naar de kosten raad ik het bouwen in eigen beheer iedereen aan. Om me heen zie ik dat veel mensen een bestaande woning kopen en deze vervolgens volledig strippen en verbouwen. Wanneer je in eigen beheer bouwt heb je de kans om het in een keer goed te doen.”
Ook met een beperkt budget kun je volgens Chris een woning realiseren die echt aan al je wensen voldoet. Met zijn bedrijf Mercuur Bouw heeft hij aan de oostzijde van de Broeckgouw eerder ook zes GPO-kavels gebouwd op de Meeuweplaat. “Daar zie je dat ook rijwoningen volledig naar de wensen van de koper gebouwd kunnen worden.” 
 
“Ik ben zelf soms wel flink geschrokken van offertes. Met name de kosten voor de verlichting/elektra, die was flink. En de tuin, daar hebben we ons ook op verkeken.  Het maatwerk voor bijvoorbeeld de keuken viel daarentegen weer mee. Uiteindelijk zijn we er uiteraard erg blij mee.”
 
Wat is het meest bijzondere dat jullie aan de eigen woning hebben gerealiseerd, waar ben je het meest trots op?
“Ik ben erg trots op onze kelder. Ik kan me de dag nog goed herinneren dat deze geleverd werd. Rond vier uur ’s nachts werd de grote prefab bak op een vrachtwagen over de Julianaweg gereden. Zelf was ik er om de vrachtwagen over de rotondes te begeleiden en hier en daar verkeersborden weg te draaien. Het was een hele onderneming, maar ik ben nog altijd enorm blij met onze ruime kelder.”
 
Ook duurzaamheid staat bij Chris erg hoog op de agenda. “Niet alleen vanwege het milieu, maar ook zeker voor de financiële voordelen die je ermee kunt behalen.” Dat het in eerste instantie relatief prijzig is om een duurzame woning te realiseren kan Chris beamen, “maar als je het geld hebt, is het  echt een slimme investering. Mensen kopen vaak wel een keuken van zo’n €40.000 of zelfs meer, maar zijn niet snel bereid om te investeren in het verduurzamen van hun huis. Dat vind ik nogal krom. Onlangs hoorde ik buren op een verjaardag klagen over hun hoge energierekening. Zelf betalen we nu juist minder dan in onze oude, kleinere woning op de Dukaton.”
 
Zelf heeft Chris zijn woning voorzien van een hybride systeem van zonnepanelen, collectoren en een warmtepomp. “Als de zon niet schijnt, gaat het systeem vanzelf over op de warmtepomp. Zo heb ik het huis voor 90% energieneutraal kunnen maken. Daarnaast hebben we uitsluitend voor duurzame materialen gekozen. Met onze kunststof kozijnen hoeven we geen schilder meer langs te laten komen.
 
Hoe bevalt het wonen op de Broeckgouw?
Ten tijde van de verhuizing waren de kinderen van Chris en Diane 8 en 5. “Dat was wel even slikken, je haalt ze toch weg bij hun vriendjes en vriendinnetjes. Maar het is fantastisch om te zien hoeveel kinderen hier al wonen.” Met een school aan het einde van de straat en een natuurpark voor de deur is het wonen in de Broeckgouw volgens Chris ideaal voor jonge gezinnen. “Onze zoon is uren zoet met ravotten in het park. Hij zit geregeld onder de modder als hij thuiskomt. Daar moesten we even aan wennen, maar nu vind ik dat prachtig.”
 
Chris spreekt ook vol lof over zijn buren. “Onze woning was de laatste op het rijtje dat gebouwd werd. Voor de omwonenden hebben we daardoor natuurlijk wel voor wat overlast gezorgd. Het was geweldig dat ze hier allemaal zo begripvol mee om zijn gegaan. We hebben het echt getroffen.”
 
 

Opening Kindcentrum

Opening Kindcentrum
18/01/2023 - Afgelopen zaterdag was het feest op de Broeckgouw. Het kindcentrum werd officieel geopend. Wethouder Vincent Tuijp en Evert Karregat, voorzitter van CBW, deden een woordje en een aantal aanwezig kinderen mochten de linten doo...
> lees meer

Feestelijk moment 18 huurappartementen ‘De Vooruitgang’.

Feestelijk moment 18 huurappartementen ‘De Vooruitgang’.
01/11/2022 - Op 21 oktober 2022 heeft de overdracht van de sociale huurappartementen boven het Kindcentrum naar de woningstichting Vooruitgang plaatsgevonden. Gemeente Edam-Volendam heeft de 18 huurwoningen turn-key gebouwd voor de Voorui...
> lees meer

Feestelijke momenten van Oostrand en de Hors

Feestelijke momenten van Oostrand en de Hors
21/04/2022 - Woensdag 6 en woensdag 13 april vonden er feestelijke momenten voor deelplannen Oostrand en de Hors in de Broeckgouw plaats. In de Oostrand worden 32 appartementen en 5 grondgebonden woningen gebouwd, en in de Hors worden 24 ...
> lees meer

> Nieuwsarchief